QUATRE COSES SOBRE MI

Soc filòloga clàssica de formació i m’he dedicat molts anys a la docència, tot i que mai no he deixat d’escriure.

Vaig destinar dues temporades exclusivament a la literatura i això em va permetre publicar els meus primers llibres “en solitari”: el recull de relats La força de les paraules (Premi Narrativa Món Rural 2017) i el poemari il·lustrat La mort és molt bèstia. El 2021 va sortir el meu tercer llibre, Piscolabis (L’Albí), un recull de microrelats prologat per Llorenç Capdevila.

També publico des de fa sis anys una agenda literària en català (2019, 2020, 2021, 2022, 2023 i 2024), amb il·lustracions de la meva germana M. Rosa.

Gran part del que escric està lligat íntimament amb la natura que m’envolta i que respecto i admiro, tant pel que fa a les publicacions en paper com a les de la xarxa. El meu instagram abunda en haikus, tankes i altres petites creacions inspirades per l’emoció vers el món i els seus paisatges.

Visc a cavall dels dos llocs més importants de la meva vida, a dues bandes de l’Eix Transversal: Santa Maria d’Oló, el poble on vaig néixer i créixer, i Girona, la ciutat que m’ha acollit al segle XXI i on, actualment, exerceixo de professora d’institut.

En cadascuna d’aquestes pàtries formo part d’un col·lectiu literari: els Lletraferits a Girona, des del 2002, i el Col·lectiu Lola Palau a la Catalunya Central, des del 2019. Amb aquest darrer grup hem publicat el Dies de roses i vi (L’Albí, febrer 2021), un conjunt de relats vinculats al món del vi i les varietats de la DO Pla de Bages. Jo hi participo amb el conte “Un retorn indispensable”, inspirat en la “mandó”. El diari Regió 7 també publica bisetmanalment un conte nostre en la secció “Els 1001 dissabtes de Lola Palau” (fins ara hi he publicat “El meu biquini verd”, “Singlot”,  “Peus celtes”, “El taxista”, “Aigua a doll” i “La padrina”).

També he publicat dos relats en el primer i segon volum d’Històries de Tramuntana de l’editorial LlunydelRamat (2023, 2024), que agrupa treballs de diferents escriptors de les comarques gironines.

Soc sòcia de l’AELC (Associació d’Escriptors en Llengua Catalana): aquí es pot consultar el meu pòrtic. També tinc una pàgina al catàleg d’escriptors QUI ÉS QUI de la Institució de les Lletres Catalanes (tot i que actualment el catàleg no és consultable). I de tant en tant faig col·laboracions literàries a Núvol, la revista digital de cultura, i a la Revista de Girona.

Participo en el programa Lletres a les Aules, que té com a objectiu el foment de la lectura i la literatura en centres educatius del país: les escoles i instituts poden demanar la meva visita, enviant la sol·licitud corresponent entre l’1 de setembre i el 31 d’octubre. I els meus llibres poden ser llegits a través dels clubs de lectura de les Biblioteques: aquí hi ha una petita entrevista que em van fer per al seu projecte “7 de saber”.

Aquí us presento algunes de les activitats culturals i literàries que he dut a terme fins ara:

 • Residència literària al Centre d’Art i Natura de Farrera. Estiu 2012.
 • Col·laboració en la secció de passatemps del Diari de Girona i Regió 7. Elaboració de mots encreuats, mots encreuats blancs i sopes de lletres. Novembre de 2012 – setembre 2013.
 • Participació en l’elaboració d’un corpus i web de llenguatge local de Santa Maria d’Oló.  2012-21.
 • Organització de la I Fira del Microrelat. Girona, 2014.
 • Participació en el programa de Parelles Lingüístiques d’Òmnium cultural. Girona, 2016.
 • Participació en el programa de voluntariat Lectura Fàcil. Girona, 2016-18.
 • Conducció del Club de Lectura per a pares de batxillerat de l’Institut Santiago Sobrequés. Girona, 2016-17.
 • Trobada i tertúlia literària mensual amb escriptors. Girona, 2003-22.
 • Impartició del taller literari “Escriptura dels records” a la Biblioteca de Taradell. (dues edicions, febrer 2018 i novembre 2018).
 • Xerrada “Aurora Bertrana: primer viure, després escriure” a Taradell. 9 març 2018.
 • Col·laboracions diverses a la revista digital Núvol.
 • Impartició del curs “Literatura a la natura” a l’Era de Can Burguès. Abril 2018.
 • Impartició del taller literari “Pintar el món amb la poesia” a l’escola El Bosc de la Pabordia a Girona. Abril 2018.
 • Impartició del curs “Escriure els records” a l’Era de Can Burguès. Octubre 2018.
 • Xerrada “Dones i literatura”, a la UPC de Manresa. Novembre 2018.
 • Residència literària al Centre d’Art i Natura de Farrera. Juliol 2019.
 • Impartició del curs “Escriptura i literatura catalana” a l’Era de Can Burguès. Novembre 2019.
 • Taller d’escriptura creativa Viure escriure a Òmnium Eixample de Barcelona. Octubre – desembre 2019.
 • Residència literària al Centre d’Art i Natura de Farrera. Febrer 2020.
 • Participació, com a membre del Col·lectiu Lola Palau, a la secció literària “Mil i un dissabtes amb Lola Palau” al diari Regió 7. A partir de gener de 2021.
 • Residència literària al Centre d’Art i Natura de Farrera. Juliol-agost 2021.
 • Minimot. Organització de tallers literaris en relació al Mot 2022. L’Era de Can Burguès. Març 2022.
 • Participació com a poeta convidada al festival Alenar, a Barcelona. Maig 2022.
 • Impartició del taller “Mitologia i literatura” al curs La mitologia entra a l’ESO, organitzat pel Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya, Fundació Josep Pallach, Equip ICE “Dolors Condom” de la UdG i Camp d’Aprenentatge Empúries. Palafrugell, juliol 2022.
 • Organització de les jornades literàries Oló de Lletres, a Santa Maria d’Oló. 30 de setembre, 1 i 2 d’octubre 2022.
 • Residència Literària al Centre d’Art i Natura de Farrera. Gener 2023.
 • Programa Autors a les Aules. Presentació i tertúlia sobre La mort és molt bèstia a l’Institut Narcís Xifra de Girona. 6 febrer 2023.
 • Organització de les jornades literàries Oló de Lletres, a Santa Maria d’Oló. 29 i 30 de setembre, 1 d’octubre 2023.
 • Organització del Minimot, a Banyoles. 9 i 10 de març de 2024.

4 pensaments a “QUATRE COSES SOBRE MI

 1. CARME

  LA PRESENTACIÓ DEL TEU LLIBRE A GIRONA HA ESTAT GENIAL. TENS UN GRAN PODER DE CONVOCATÒRIA, SEGUR PER LA FORÇA DE LES TEVES PARAULES QUE ENS HA REUNIT A TOTS MALGRAT PLUJA TRONS I LLAMPS.
  JO COMENÇARIA A ACOMIADAR-ME DE LA DOCÈNCIA, SI MÉS NO ALS INSTITUTS. AIXÒ S´ENSUMA A L´HORITZÓ, AQUEST HORITZÓ QUE DIA A DIA ET VAS CISELLANT.
  ENHORABONA PER AQUESTA OBRA I N´ESPEREM MOLTES MÉS.
  UNA ABRAÇADA

  Respon
  1. Miracle Sala Autor de l'entrada

   Gràcies, Carme, per engrescar-me i acompanyar-me en la vetllada de dijous: mentre al carrer hi havia llamps i trons, a dintre de la 22 hi feia un bon sol 🙂

   Respon
 2. Joan Sala Vila

  Em dic Joan Sala Vila, tinc 92 anys i estic llegint el teu llibre PISCOLABIS que em defineix una escriptora d’una gran capacitat narrativa i creativa. Per què vaig comprar el llibre? Senzillament perquè a Santa M. d’Oló hi vivia un familiar del meu pare, que per l’edat podria ser un besavi teu. És una curiositat. A Santa Maria d’Oló només hi he estat una vegada i fa molts anys amb el record d’un poble dominant el paisatge des d’un turó. Atentament, felicitats pels teus llibres i per la teva dedicació a l’ensenyança que ha estat la meva dedicació princicpal. Endavant, que la cultura és llibertat.

  Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *