Retrats d’escriptors a Manresa

L’exposició Retrats d’escriptors (que ja ha voltat per Girona, Cerdanyola i Sant Quirze del Vallès) es presenta durant aquest mes d’abril a Manresa, a la Biblioteca del Casino, en l’horari següent: dilluns, de 16 a 20.30; de dimarts a divendres, de 10 a 20.30, i dissabte, d’11 a 19 h.

L’exposició consisteix bàsicament en una sèrie de retrats en tinta i en aquarel·la fets per M. Rosa Sala, acompanyats d’un esbós biogràfic i un text representatiu de cada autor. La majoria d’aquestes obres han estat elaborades per il·lustrar l’Agenda Literària que hem publicat des del 2019, l’única agenda literària existent en català fins al moment, i corresponen a figures rellevants de la literatura catalana i algunes d’universals (una trentena d’escriptors en total, entre els quals clàssics com Verdaguer, Víctor Català, Espriu, Marçal, Martí Pol, Dante, Dostoievski… i escriptors contemporanis com Cussà, Monzó, Casasses o Pessarrodona).

La pintura del retrat ha estat considerada art durant segles, però amb la irrupció de la fotografia va semblar que  desapareixia. Un retrat pintat transmet el personatge d’una forma específica i diferent que la fotografia, amb una clara voluntat de perdurar, buscant la semblança però no l’exactitud, talment com la poesia.

En alguns retrats exposats, l’artista ha representat l’escriptor/a junt amb altres elements figuratius que poden resultar enigmàtics, com ara un animal (per exemple, Flaubert o M. Aurèlia Capmany), però que simbolitzen algun aspecte significatiu o singular de la seva vida o obra. Us animem a trobar-los i a comentar-los amb ella a través del seu instagram.

La M. Rosa és la meva germana i metgessa de professió, però tota la vida ha tingut en el dibuix i la pintura la seva afició més gran. Llapis, pinzells i llibretes no l’han deixada mai. Els darrers anys ha fet estudis de dibuix i pintura a l’Escola Municipal d’Art de Terrassa i ha participat en exposicions a Terrassa mateix, Sant Quirze del Vallès, Cerdanyola, Girona i Oló. Ha col·laborat també com a il·lustradora en diferents projectes (cartells, cobertes de llibres), en el meu poemari La mort és molt bestia (Tushita 2018) i en l’Agenda Literària en Català (edicions del 2019-22). Pinta sobretot aquarel·les, però utilitza també tècniques mixtes.

Retrat meu fet per la M. Rosa

Segons afirma ella mateixa, l’apassiona l’aquarel·la “per l’espontaneïtat i la immediatesa dels efectes de l’aigua sobre els pigments, per la lluminositat dels colors i per la llibertat que permet la interpretació, sobre el paper, de la bellesa de la natura, plena de suggeriments i on comença tot.” La natura és de fet la seva principal font d’inspiració, però també ho són les persones, i ho expressa a traves del retrat.

Els que la coneixem sabem que és ben veritat: disposa ja d’una bonica col·lecció de sketchbooks (o llibretes d’esbossos) on recull records i experiències barrejant dibuixos i textos, i casa seva -i una mica també les nostres- està plena de paisatges i persones que ella fixa barrejant art, habilitat, delicadesa i emoció.

 

 

3 pensaments a “Retrats d’escriptors a Manresa

  1. M Rosa Sala

    Moltes gràcies, Miracle, per tots aquests comentaris. Tu també hi has tingut molt a veure, si no haguessis ideat l’agenda literària no m’haguessis motivat tant per fer aquest recull de retrats, ni m’ho hagués passat tan bé fent-los, ja que el repte és estimulant. També ho ha set investigar la vida i l’obra de cada escriptor per plasmar-ho en el retrat.

    Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *